RSS-syötettä hyödyntävä nauhoitusohjelma koekäytössä
6.8.2012 Arto Jääskeläinen
Huomattava osa television ohjelmista on katsottavissa myös netin kautta. Ohjelmia pystyy myös nauhoittamaan tietokoneella jolloin ohjeman voi katsella myöhemmin kun siihen on sopiva hetki. Hitaammalla nettiyhteydellä tai tietokoneella tästä on myös se etu että ohjelma näkyy pätkimättä. Nauhoitusta varten on kehitetty ohjelmia jotka mahdollistavat nauhoituksen käynnistämisen suoraan webbiselaimesta. Ohjelmat julkaistaan GPL-lisenssillä eli niiden käyttö ja levittäminen on vapaata.
Sekä YLE Areenan että MTV Katsomon ohjelmia pystyy nauhoittamaan suoraan Firefox -webbiselaimesta asentamalla ensin tarvittavat ohjelmat. Käsittelen tässä yhteydessä vain järjestelmää joka on alkuaan kehitetty Linux: illa käytettäväksi. Huomattava osa kehitykseen liittyvistä asioista on käsitelty Ubuntu-foorumilla:
Ohjelmien testaus ja ohjeistus on tehty aika pitkälle Ubuntulla mutta toteutuksia voi soveltaa muihinkin Debian Linuxeihin. Asennusohjeet Ubuntulle ja samankaltaisille löytyvät täältä:
http://www.homelinuxpc.com/download/Areenan_nauhoituksen_asennus.html
Tätä klikkaa-ja-nauhoita -systeemiä on käytetty pitkään Firefox: ssa ja nauhoituksen toiminta YLE Areenan kanssa on ongelmatonta. Myös MTV Katsomon nauhoitus toimii teknisesti siinä laajuudessa kuin MTV lähettää tarvittavan streamin ulos.
Nykyisen Areenan nauhoitusohjelman ”moottorin” eli komentoriviohjelmana toimivan ”yle-dl” -ohjelman kehittäjä on Antti Ajanki. Hänen sivustonsa tuohon liittyen on täällä:
http://users.tkk.fi/~aajanki/rtmpdump-yle/
Oma osuuteni (Arto Jääskeläinen) on ollut jatkaa
loput tuosta eteenpäin eli ”kuorien” ja asennusohjelmien
rakentaminen tuon moottorin ympärille Linux: ssa. Tavoitteenana
on ollut tehdä kokonaisuudesta riittävän helppo sekä asentaa
että käyttää ja samalla dokumentoida asennustoimet
ymmärrettävästi. Käytännössä tämä tarkoittaa että olen
rakentanut .deb -asennuspaketit, kirjoittanut asennusohjelmat,
kehittänyt menujärjestelmää Firefox: lle, kirjoittanut ohjeita
ja ylläpitänyt omaa asennuspalvelinta. Ubuntu-foorumin käyttäjät
ovat auttaneet hyvin monipuolisesti, antaneet hyviä ideoita ja
teknisiä ratkaisuja. Kiitos kuuluu kaikille heille ja ohjelmien
käännösongelmien ratkomisesta Ubuntu-foorumin käyttäjälle ”nm”.
Mahdollisuus valita Firefox: in menusta ohjelman nauhoitus on jo hyödyllinen ominaisuus mutta jättää vielä toivomisen varaa:
Pitää olla itse paikalla että saa ohjelman talteen.
Pitää lisäksi muistaa nauhoittaa ennen kuin ohjelma poistuu.
Mielenkiintoisen ratkaisun asiaan tarjoaa
kuitenkin YLE Areenan tarjoama RSS-syöte: Sieltähän tulee
aina tieto uusimmista ohjelmista. Tehdään siis ohjelma joka osaa
tulkita RSS-syötettä ja nauhoittaa käyttäjän valitsemat ohjelmat
aina heti kun ne ilmestyvät.
Idean testaus alkoi alkuvuodesta 2012 ja se näytti erinomaiselta. Tietokone hoitaisi sivupuuhinaan tv-ohjelmien nauhoituksen netin kautta ilman että tarvitaan mitään lisälaitteita. Tuohan on itseasiassa toiminnaltaan ”nauhoittava digiboxi netin kautta” omassa tietokoneessasi.
Idean testaukseen käytetyn tynkäkoodin jälkeen on kehiteltävää riittänyt. Ohjelma on kirjoitettu uusiksi jo useamman kerran ja se on saanut samalla oleellisia parannuksia. Tärkein osa on ohjelmoitu diimoniksi (taustaohjelmaksi joka pyörii ilman että käyttäjän tarvitsee olla kirjautuneena tunnuksellaan). Ubuntussa esimerkiksi tämän taustapalvelun voi tutulla tavalla käynnistää ja sammuttaa ”sudo service <palvelun_nimi> start/stop”.
Nykyisen ensiversion toiminta vaikuttaa vakaalta ja on jo toiminnaltaan käyttökelpoinen. Asennukseen liittyviä asioita vielä kehitellään.
Ohjelman asennuksen jälkeen Firefox: ssa hiiren oikeanpuoleseen menuun on liitetty uusi valinta joka osaa avata RSS-napin takaa syötteen ja rakentaa siitä menun. Käyttäjä valitsee ”rasti ruutuun” menetelmällä ohjelmat joita jatkossa nauhoitetaan automaattisesti. Talletuksen jälkeen valinnat säilyvät vaikka käyttäjä ei ole kirjautuneena koneelle. Valinnat ovat kullekin käyttäjätunnukselle erikseen, toinen käyttäjä samalla koneella voi tehdä ja tallettaa omat valintansa.
Taustalla syötelukijoita hallitseva ”Feed Manager” -ohjelma (=”syötelukijoiden pomo”) havaitsee kaikkien koneen käyttäjien valinnat ja käynnistää vastaavasti rss-lukijaohjelman seuraamaan kutakin syötettä ja nauhoittelemaan seurannan luoneen käyttäjän omaan ”Videot” -kansioon. Jos käyttäjä poistaa aiemmin valitsemansa syötteen kaikki ohjelmat seurattavien tv-ohjelmien listalta niin ”rss-lukijoiden pomo” huomaa ilman työjonoa jääneen rss-lukijan ja sammuttaa sen. Syötelukijat pitävät kirjaa jo nauhoitetuista ohjelmista ja kirjoittavat myös lokitiedostoon tapahtumat. Samoin syötelukijoita hallitseva ohjelma merkitsee tapahtumat omaan lokiinsa. Toteutus hyödyntää eri kehittäjän (Antti Ajanki) tekemää ”yle-dl” ohjelmaa itse nauhoitustapahtumaan.
Uusi tekniikka on kehitetty YLE Areenan RSS-syötettä käyttäen. Syötelukijan ohjemakoodi on kirjoitettu tulkitsemaan Areenan RSS-syötteen käyttämää XML-schemaa. Syötekoodia muuntavan osan säännöt on kuitenkin kirjoitettu pieneksi erilliseksi ladattavaksi ohjelmamoduliksi jolloin uudenlaisen syötteen tulkintaan saattaa riittää yksi uusi syötteen muunnoksen sääntötiedosto. Tuo voi helpottaa esimerkiksi Katsomon tai minkä hyvänsä myöhemmin käyttöönotettavan YLE Areenan kaltaisen RSS-palvelun lisäämistä automaattinauhuriin.
Ohjelma noudattaa RSS-syötteen välittämää
ttl-parametria. Tämä mahdollistaa esimerkiksi syklin
pidentämisen huoltokatkon alla ja palaamisen normaaliin katkon
jälkeen. Teknisenä erikoisuutena, ohjelma luo tilapäisiä .tsv
taulukkotiedostoja syötteestä joita voi halutessaan selata
toimisto-ohjelmilla (taulukkolaskenta). Syötteessä esiintyvät
poikkeamat osuvat silmään näissä heti.
Ihmiset eivät enää keräänny television eteen nähdäkseen
sen "pakko nähdä" ohjelmajakson. Television
katselu on muuttumassa yhä enemmän tarvepohjaiseksi: Tilataan
etukäteen mitä halutaan nähdä, automatiikka hoitaa sen
toimituksen ja katselu tapahtuu kun siihen on aikaa.
RSS-syötteeseen perustuva automaattinen vastaanotto on selkeästi
tärkeä askel tuohon suuntaan. Nykyisellään ohjelma toimii
taustalla tietokoneessa mutta tulevaisuudessa se voisi olla myös
hyvin televisiossa itsessään. Laitevaatimukset ovat kevyet
ja kustannukset tuon takia alhaisemmat kuin nykyisillä
digiboxeilla.
Sponsoreita ei ole toistaiseksi. Kehitystyö on
tehty teknisestä mielenkiinnosta ja omaa aikaa runsaasti
käyttäen.
Arto Jääskeläinen Yhteydenotto &
palaute